DET GODA LIVET

Författare Ulla Tham, Tage Levin
Jengel förlag
Redaktör Tage Levin


Bokformgivning, produktion

Det här var min allra första bokproduktion, uppdraget landade hos mig, då anställd på byrå. Tage Levin som då var ordförande i Matakademien levererade manus, egentligen en samling texter som handlade om mer än bara mat - det skulle bli kokbok ja, men också så mycket mer - en ”scan” över ett flertal ämnen om livet, det goda livet, i Jämtland och Härjedalen. Kokboksförfattarinnan Ulla Tham hade tagit kontakt med restaurangvärlden i länet och samlade recept som skulle bli representativt. All denna mat skulle lagas. Tuffa Ulla packade recept och rekvisita och drog ner till fotografen i Stockholm. Där inkvarterade sig Ulla och lagade mat och plåtade i några veckor. Jag fick fria händer och snart formades ett material som skulle bli bok. Nu fanns allt utom bilder som skulle beskriva övriga kapitel, jag kontaktade bla a Tommy Andersson och Mats Andersson och letade igenom bildarkiven. Jag började med att bygga upp en framvagn, trattade ner de bäst synonyma bilderna med känslan av Jämtland/Härjedalen. På ett sätt kan man säga att utmaningen var att hitta ett homogent överensstämmande bildmaterial då budget inte fanns för uppdragsfotografering. Fjällen, det friska vattnet, mat från bördig jord, kanske förväntade behövde en liten twist. Jag ville jobba med rena ytor och stora bilder redan då och mycket av det bidrog till känslan i boken. Kontroversiellt blev valet av framsida, som önskemål låg att göra ett collage. Nyuppdragen potatis i Ås blev första sidan. Vi satsade på att trycka 2000 ex, lite blygt, men fick snart be om nytryck, om och om igen. Boken blev ambassadör för länet och 2003 nominerades den till en av Sveriges bästa kokbokslitteratur av Sveriges Måltidsakademi. Jag, Ulla och Tage åkte till Grythyttan för att motta pris i Grythyttans faluröda träkyrka av Carl-Jan Granqvist. Stearinljusen lyste i barockkronorna i taket och lyste gjorde även vi. Det var ju makalöst att få denna bekräftelse för en bok med tight budget och byggt på ett bild- och textmaterial som kom från olika håll. Det höll! Sedan blev det dags för Gourmand International och World Cook Book Award med Sverige som världland, Örebro slott med mottagning och festbankett senare på kvällen. En trevlig inledning på min bokproduktion kan man säga, som just tog vid här.

<< / >>